Regerinsrätten har i den dom 3999-06, 20081120, kommit fram till att enstaka momsfel ska inte resultera i skattetillägg. Regerigensrätten anser att skattetillägg bara ska vara aktuellt om felet inte skulle ha upptäckts.
Bakgrund: Ett stängselföretag gjorde dubbelt momsavdrag på nästan en halv miljon kronor i samband med varuköp i Europa. Det var först när Skatteverket frågade om saken som felet upptäcktes, vilket gjorde att man fick ett skattetillägg på 90 000 kr. Företaget ansåg ett så stort skattetillägg vara orimligt för ett mänskligt fel som man hade upptäckt själv och rättat senast vid bokslutet. Men Skatteverkets beslut överklagades utan framgång både till länsrätten och till kammarrätten, även om en domare var skiljaktig i kammarrätten.
Regeringsrätten anser att det är ostridligt att företaget lämnat oriktiga uppgifter, men konstaterar att har parterna olika uppfattning om felet skulle ha upptäckts vid senaste bokslutet.
Rätten hänvisar till RÅ 2008 ref 1, en enstaka felaktighet som ändå skulle ha upptäckts vid bokslutet, som befriats från skattetillägg. Man påperkar att synsättet i förarbetena till 2003 års regler om befrielse från skattetillägg är att förutsebarheten ska öka och tillämpningen bli mera generös. I linje med detta ligger att inte göra någon prövning av bokföringens kvalitet. Endast om det framstår som klart att felet inte skulle ha upptäckts bör skattetillägg tas ut, skriver Regeringsrätten, som inte anser att den siutationen föreligger i målet. Skattetillägget undanröjs.